Gjesteskribent: Belinda E. Kjernli

Paris. London. Dubai.
Vi som elsker parfyme kan velge blant mange spennende reisemål. De fleste innebærer besøk hos ekslusive parfymehus og butikker, med det finnes også en annen måte å oppleve deilige dufter på: Å møte dem i sin rene, opprinnelige form ute i naturen, i hager og i parker.

Gamle roser i Firenze

Midt i vakre italienske Firenze ligger et historisk og berømt grøntområde. Giardino di Boboli (Bobolihagen) tilhører Pittipalasset, slottet til den sagnomsuste og mektige Medicifamilien. Hagen er rik på historie og kunst, og fungerer som en herlig grønn og sval lunge for både turister og fastboende hver sommer.

Bobolihagens historie strekker seg tilbake til 1600-tallet. Hagen er i typisk renessansestil, med dammer, fontener, templer, skulpturer, grotter – og selvsagt vakre planter.

Hagen har en rekke gangveier og mindre stier man kan vandre på og utforske. I bortgjemte hjørner finnes små urtehager og samlinger av spesielle busker og velduftende blomster.

Bobolihagen er kjent for sin rosesamling. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Bobolihagen er spesielt kjent for sine camelliablomster, vakre dahlia, sjasminer og roser som vokser i Giardino del Cavaliere (Ridderhagen) og en mengde velduftende sitrustrær som befinner seg i Pittipalassets Limonaia – et overvintringsrom for vekster som ikke tåler det norditalienske klimaet.

Bobolihagen har en av verdens største samlinger av gamle rosesorter. Rose Damascena, damaskusrosen, en av parfymeindustriens mest kostbare ingredienser, er representert i hagen. Dette er duftnoten som utgjør parfymeoljen Rose fra Eroma Perfumes (inneholder Taifrose, som er en type damaskusrose fra Taif i Saudi-Arabia.)

Giardino di Boboli på nettet: https://www.uffizi.it/en/boboli-garden

Hagevandring i verdens parfymehovedstad

Grasse. For parfymeinteresserte skaper navnet vidunderlige assosiasjoner. Den historiske byen var i sin tid kjent for garving av lær, men er i dag selve parfymebyen med stor P.

Rundt tretti parfymehus har hovedsete i Grasse, og de fleste av dem tar i mot gjester for omvisning. Det gjør også det internasjonale parfymemuseet (International Perfume Museum) som både tilbyr utstillinger innendørs og omvisninger i anleggets innholdsrike parfymehage. Museets hage er fylt med blomster, urter, busker og trær som er vanlige råstoffer innen parfymeindustrien. Her kan gjester se, lukte på og oppleve den berømte Rose Centifolia (også kjent som Provencerosen eller Mairosen), velduftende sjasmin, berusende tuberose (som er en av hjertenotene i Arabian Night fra Eroma Perfumes), beroligende lavendel, forfriskende geranium, aromatisk einer og sensuell appelsinblomst – for å nevne et lite utvalg av hagens vekster.

Sanking av lavendel til bruk i parfymeproduksjon. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Under et besøk på museet og i museets hage kan du lære om så forskjellige temaer som duftnoter, råstoffer til parfymeproduksjon, jordbruket i Grasse, byens rike historie, økosystem og innsekter – og selvfølgelig parfymens lange og mangfoldige historie.

International Perfume Museum på nettet: https://www.museesdegrasse.com

Malerisk oase i Marrakech

Den franske kunstneren Jacques Majorelle (1886-1962) forelsket seg i Marokko. Han ble så inspirert av lyset, fargene, menneskene og kulturen at han bosatte seg i Marrakech. Rundt huset sitt anla han en hage som ble fylt med sjeldne vekster fra alle verdenshjørner. I 1947 åpnet han hagen for publikum.

I 1980 ble hagen og Majorelles gamle villa kjøpt av motedesignerne Yves Saint Laurent og Pierre Bergé, som utviklet hagen videre.

I dag er Majorellehagen kjent for sine arkitektoniske detaljer malt i en helt spesiell blåfarge, kalt Majorelleblå. Huset til Jacques Majorelle har blitt et museum som hedrer berberkulturen og berberkunst, og hagen bugner av vakre og velduftende planter.

Jardin Majorelle er blant annet kjent for sine vakre jasminer. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Langs skyggefulle alléer, under raslende trekroner, kan du oppleve sildrende vannkilder, glitrende bassenger fylt med vannliljer og lotus, palmer og kaktuser, en skimrende grønn bambusskog, busker med sensuelt duftende sjasminblomster (som er brukt som duftnote i parfymeoljen Blu Aeris fra Eroma Perfumes) og kuriositeten engletrompet/piggeple (Datura).

Jardin Majorelle på nettet: http://www.jardinmajorelle.com/

Sultanens palass og hager

På de vide slettene i utkanten av spanske Granada, med Sierra Nevada-fjellene som malerisk bakgrunn, ligger det mauriske palasset og festningskomplekset Alhambra. Palasset ble bygget på midten av 1300-tallet av de mauriske herskerne i det som dengang het emiratet Grenada. I dag er den spanske provinsen kjent som Andalucia, og Alhambra, med sine frodige hager, er et av områdets mest besøkte landemerker.

Alhambras hovedbygg, Nasridpalasset, har en rekke borggårder og atriumer frodige av aromatiske, velduftende myrtehekker, sypresser og fargerike blomster.

Velduftende appelsinblomster pryder hagene omkring Alhambra. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Den praktfulle Generalifehagen (Arkitektens hage) er et vakkert skue med sine sildrende fontener, bassenger og små palasser i maurisk stil omgitt av sypresser, skyggefulle rosehager, samt aromatiske appelsin- og granatepletrær. I sommerhalvåret bugner hagen av velduft fra alle de vakre urtene, blomstene og frukttrærne.

Alhambra på nettet: https://www.alhambradegranada.org/en/

Paradiset i Cornwall

Ideen til det engelske The Eden Project i Cornwall ble unnfanget i 1996. Arbeidet med å bygge senteret startet i 1998 og de første gjestene slapp inn i besøkssenteret i mai 2000.

The Eden Project består av to tredelte biodomer og et stort uteområde. De tre områdene representerer tre av jordens klimasoner og inneholder over 2 millioner forskjellige vekster fra hele verden.

Den største biodomen simulerer et regnskogmiljø og inneholder sensuelt velduftende planter som indisk sjasmin, liljer, ingefærblomster, hibiscus og orkideer.

I den noe mindre biodomen finner vi et økosystem basert på Middelhavets klima og flora. Her bugner det av urtervekster, appelsinblomster, oliventrær og cistus labdanum – en ingrediens som brukes mye som basenote i parfymeindustrien. Labdanum lukter varmt, mykt og amberaktig.

På reise i duftens verden

De karakteristiske glassdomene som huser The Eden Project i Cornwall. Illustrasjonsfoto: Pixabay

I Middelhavsbiodomen finner vi også Parfymehagen som inneholder spesielt velduftende planter kjent fra parfymeindustrien. Her kan nesen nyte damaskusroser, tulipaner, sjasmin, bergamot (som er en del av den friske toppnoten i Purple Diamond fra Eroma Perfumes), liljer, freesia, lavendel, timian, karve, salvie, rosmarin spansk gyvel og osmanthus – bare for å nevne et lite utvalg av vekstene som finnes her.

Uteområdene representerer den ville naturen og vekstene som finnes i lokalt i Cornwall og også i resten av Storbritannia. I blomstersesongen kan besøkende oppleve vakre og duftende blomster som narcisser, fioler, iris, hyacinther og magnolia.

Mange av vekstene på uteområdene er av gammel avstamning og tilhører spesielt utsatte og utrydningstruede arter.

The Eden Project på nettet: https://www.edenproject.com/

Gjesteskribent: Belinda E. Kjernli